OMAKUVA - KUIVANEULATEKNIIKKA JA VEDOSTUS


Kuparilaatan terävät reunat hiotaan. Näin vältytään haavoilta ja vedostettaessa terävät laatanreunat eivät riko vedostuspaperia.  Suunnitteluvaiheessa tulee muistaa, että  valmis painokuva on aina peilikuva laatasta. Luonnoskuvan voi kääntää peilikuvaksi ennen kuvan siirtämistä kuparilevylle. Luonnoksen kääntämiseen ja siirtämiseen laatan pintaan käytetään kalkkeeripaperia.  Kuvio piirretään  laatan pintaan terävällä teräspiirtimellä. Kuparilaattaan syntyy uria, joiden reunoille ylimääräinen kupari nousee piirtimen työntämänä. Syntyneitä reunavalleja kutsutaangraadeiksi. Graadien ansiosta kuivaneulalla kaiverrettu viiva on luonteeltaan täyteläisen pehmeä.


Painoväri laitetaan paletille ja tarvittaessa sekoitetaan. Väri levitetään jäykällä pahvilastalla laatan pintaan kauttaaltaan. Tavoitteena on saada väri painumaan kuparilaatan uriin. Ylimääräinen väri puhdistetaan tarlataanilla ja sen jälkeen sanomalehdellä pyyhkien. Väriä levitettäessä kannattaa käyttää suojahanskoja.

Kuparilevyt asetetaan prässipöydälle. Alle laitetaan suojapaperi.
Tämä prässi on sähkökäyttöinen.  Se on kuulunut aikaisemmin taiteilija Outi Heiskaselle.
Kostutettu pintakuiva vedospaperi kohdistetaan ja lasketaan vastakkaisista kulmista kiinni pitäen vedoslaatan päälle.  Kostutettu paperi imee värin laatasta paremmin itseensä. Huovat asetetaan työn päälle ja prässätään. Tarvittaessa myös vedospaperin päälle voidaan laittaa suojapaperi ennen huopien alas laskemista. Työ on valmis prässättäväksi.

Laatasta vedostetaan useampi vedos, kunnes saavutetaan haluttu lopputulos. Lopputulokseen vaikuttaa mm. laatalle jäävän värin määrä, värin pyyhkimissuunta ja vedospaperin laatu. Myös prässiin säädetty puristus vaikuttaa lopputulokseen. Painamisen jälkeen laatta puhdistetaan väristä ruokaöljyllä.






Kommentit