MUOTIN VALMISTUS

Muotin valmistus aloitetaan valitsemalla muovaillusta mallista saumakohta. Saumakohdan täytyy olla niin, että savimalline päästää kipsimuotin irti. Saumakohtaan laitetaan noin 1,5 cm vahvuinen ja noin 5 cm korkuinen savinauha. Nauha kulkee pään korkeiman kohdan ja korvien takareunan kautta hartian uloimpaan kohtaan. Savinauha painetaan kiinni työn pintaan ja tarvittaessa tuetaan savenpaloilla sieltä täältä. 

Pää ja nauha valellaan kauttaaltaan seoksella, jossa on puolet mäntysuopaa ja puolet ruokaöljyä. Seos estää kipsin tarttumisen savenpintaan ja näin kipsimuotti irtoaa mallineesta.
Muotinpuolikkaat valetaan erikseen. Aloitetaan takaosasta. Takaosan valu tehdään mallineen olessa pystyasennossa. Malline asetellaan sopivalle korkeudelle niin, että valaja ylettyy työstämään kipsiä mallineen pintaan.  Valu aloitetaan kipsillä, joka on piimämäistä. Lientä kaadetaan käsin saven pinnalle ja tarvittaessa roiskitaan kohti työtä. Liemimäinen kipsi kulkeutuu saven pinnalla niin, että pienimmätkin yksityiskohdat toistuvat muottiin. Työn pinnalla pitää olla ohut kipsikerros kauttaaltaan. Työskentelyn jatkuessa kipsimassa alkaa paksuuntua. Paksua, rahkamaista kipsiä asetellaan mallineen päälle riittävän vahvaksi kerrokseksi. Jos kipsi loppuu kesken, sitä tehdään uusi annos ja odotetaan se paksuuntuvan ennen työn jatkamista.  Muottia valettaessa työskentelyvauhdin kannattaa olla melko reipas. Kipsiseoksessa etenevä reaktio kovettaa kipsimassan lopulta niin, ettei sitä voi enää työstää mallineen pintaan. Muotin tulee olla paksuudeltaa 2-8 cm kohdasta riippuen. Muotti kovettuu noin 30 minuutissa.
Kun muotin takaosa on valettu ja valu on kovettunut, voidaan työ asettaa lappeelleen takaosan valun varaan. Takaraivon kohdalle asetetaan esim. puukalikka, jotta kasvot saadaan vaaka-asentoon valua varten.  Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomio työskentelykorkeuteen niin, että valaja ylettyy laittamaan vaivattomasti kipsivelliä saven pintaan. Ennen valun aloittamista saumakohdassa oleva savinauha poistetaan ja takaosan kipsimuotin sauma käsitellään rasvasaippuaseoksella huolellisesti. Seosta levitetään myös takamuotin pitaan noin 5-10 cm alueelle koko sauman kohdalle. Tarvittaessa seoksella käsitellään uudestaan myös saven pinta.
Kun kipsivalu on kuivunut, nostetaan työ pystyyn kavaletin päälle ja etsitään etu- ja takaosan saumakohta. Sauma veistetään esiin puukolla.

Kun sauma on saatu näkyviin, aloitetaan sauman avaus. Sauma avataan puukiilojen avulla, jotka lyödään varovasti saumaan. Jokaista kiilaa lyödään vähän kerrallaan ja sauman avautuessa pudonneet puukiilat laitetaan takaisin saumaan. Saumaan kaadetaan vettä helpottamaan avautumista. Kun vesi valuu sauman alaosasta hartioiden kohdalta, tiedetään sauman olevan irti kauttaaltaan. Jatketaan kiilojen lyömistä, kunnes saumaan mahtuvat sormet. Nyt puukiilat voidaan poistaa ja muotinpuolikkaat vedetään kahden ihmisen yhteistyöllä irti savimallineesta, yksi kerrallaan. Vetämisen aikana kavalettia tuetaan pitämällä jalkaa alatasolla. Irronnut savipää peitellään muovilla odottamaan myöhempää purkua.  
Valmiit muotit puhdistetaan savesta mekaanisesti siihen sopivin työkaluin ja sienellä pesemällä. Jos muotti tarvitsee korjausta, sitä voidaan paikata esim. savella.

Kommentit